Wat is de Loterij?

In Nederland zijn er veel verschillende loterijen waarbij veel verschillende leuke prijzen te winnen zijn. Een loterij is een vorm van een kansspel waarbij u een lot aanschaft met een bepaalde cijfer- en lettercombinatie. Er wordt door middel van een toeval generator en onder toezicht van een notaris gekozen op welke combinaties een prijs gevallen is. Veel loterijen in Nederland zetten zich ook in voor goede doelen zodat zij ook kunnen winnen en niet alleen u. Een deel van de opbrengst van de verkochte loten wordt geschonken aan goede doelen door de loterijen.

De staatsloterij is de oudste loterij van Nederland en staat bekend om de hoge prijzen die te winnen zijn. Maandelijks spelen veel mensen mee met deze loterij om kans te maken op het winnen van hoge geldbedragen. Inmiddels zijn er na het ontstaan van de staatsloterij verschillende loterijen bijgekomen die ook erg populair zijn geworden en waarbij veel leuke prijzen te winnen zijn. Wij hebben voor u de bekendste loterijen van Nederland op een rij gezet.

Verschillende soorten Loterijen

Staatsloterij

Staatsloterij

De Staatsloterij is de oudste loterij van Nederland en bestaat al 287 jaar. De prijzen die te winnen zijn met de Staatsloterij zijn over het algemeen erg hoog en worden belastingvrij geschonken. Iedere maand vindt er een trekking plaats op de 10e van de maand. Ook zijn er het hele jaar door extra trekkingen op speciale dagen als 31 december (oud en nieuw) en koningsdag waarop extra prijzen te winnen zijn.

U kunt bij de Staatsloterij kiezen voor een heel lot of een 1/5 lot. Als u kiest voor een 1/5 lot dan deelt u de eventueel gewonnen prijs met 4 anderen. Stel er is €20 gevallen op uw combinatie dan krijgt u €4 uitgekeerd.

Er zijn ook nog een aantal andere extra spellen waaraan meegedaan kan worden zodat u meer kans maakt op prijzen. De extra trekkingen vinden jaarlijks plaats op dezelfde momenten. Meer informatie over deze extra te winnen prijzen vindt u op de officiële website van de Staatsloterij. Voor deze extra loterij trekkingen gelden ook vaak andere bedragen en voorwaarden.

Ook kunt u kiezen voor een groepsspel. Hierbij speelt u mee in de Staatsloterij samen met een groep vrienden of collega's. U legt allemaal iedere maand een bepaald bedrag in en daarvan worden loten gekocht. Als u een prijs wint dan wordt deze verdeeld onder de deelnemers van de groep.

U kunt loten voor de Staatsloterij in de winkel kopen of online bestellen. De trekkingsuitslag vindt u op teletekst en de website van de Staatsloterij.

Nationale postcodeloterij

Nationale postcodeloterij

De Nationale postcodeloterij is na de Tweede Wereldoorlog opgericht om goede doelen te steunen. U speelt bij de Nationale postcodeloterij mee op uw eigen postcode of een andere postcode naar wens. Jaarlijks zijn er 14 trekkingen waarbij u kunt winnen. U kunt bij de Nationale postcodeloterij veel verschillende prijzen winnen, niet alleen geldbedragen maar ook auto's of een koffer of een hele wijk die een beker ijs wint. Het leuke aan het meedoen en winnen met de Nationale postcodeloterij is dat u niet alleen wint maar uw hele straat of wijk met u mee wint. Bovendien steunt u de goede doelen ook met een deelname.

BankGiroloterij

BankGiroloterij

Bij de BankGiroLoterij speelt u mee met uw eigen bankrekeningnummer. Uw rekeningnummer is uw lotnummer waarmee u verschillende (geld)prijzen kunt winnen. U kunt met meerdere loten meespelen zodat u meer kans heeft om de loterij te winnen. Uw bankrekeningnummer krijgt dan een volgnummer.

Iedere maand worden er verschillende winnaars bekend gemaakt. In totaal zijn er 14 trekkingen per jaar bij deze loterij. Er zijn naast geldprijzen bij deze loterij ook andere prijzen te winnen. U kunt bijvoorbeeld een luxe koffiezetapparaat winnen of een reis naar een warm land winnen.

Ook de BankGiroLoterij schenkt veel geld aan goede doelen. Zo kunt u tegelijkertijd veel mooie prijzen winnen bij deze loterij en ook goede doelen steunen.

Vriendenloterij

Vriendenloterij

Met de vriendenloterij speelt u mee met uw telefoonnummer. Uw telefoonnummer is uw lotnummer waarmee u leuke prijzen kunt winnen. U kunt met meerdere loten tegelijk meespelen zodat u meer kans heeft op winnen. Ook de vriendenloterij steunt goede doelen. Bij deelname aan deze loterij mag u zelf kiezen of u alle goede doelen wilt steunen of u kunt er zelf een aantal uitkiezen.

U kunt bij deze loterij veel verschillende prijzen winnen. Zo maakt u maandelijks kans om grote geldprijzen te winnen en wekelijks worden er vakanties en kaartjes voor belevenissen weggegeven. Volop winkans met deze loterij dus.

Het leuke aan de vriendenloterij is dat u ook als goed doel uw eigen sportclub kunt steunen. Een deel van elk gekocht lot gaat dan naar de clubkas.